Releases

In 2010 scoorde Hansi Hinterseer met Viva Tirol (Smeets-Coenen). Anno 2011 nam hij het nummer “Bitte komm zurück” op. De 2e song van Limburgse bodem (Smeets-de Bruyn) . Het artikel van Peter v.d.Berg m.b.t. Viva Tirol 2009 -2010 kunt u hier beneden lezen.
Hansi Hinterseer scoort -nieuwe- hit met -oud- nummer: Viva Tirol.

Het door Guus Smeets en John Coenen ( in 1995) geschreven nummer: Viva Tirol is in juli 2009 op geluidsdrager gezet door deze populaire Oostenrijkse volkszanger. Op het album -Komm mit mir-staat het nummer op een achtste plek maar is inmiddels uitgegroeid tot een regelrechte hit voorde blonde zanger uit Tirol. Er werd niet alleen een single cd uitgebracht maar tevens een -skihutversie- en een DVD.

De Oostenrijkse schlagergod Hansi Hinterseer scoort in de Duitstalige landen een grote hit met ‘Viva Tirol’. Het vrolijke lied werd vijftien jaar geleden door de twee Limburgers geschreven.

Door Peter van de Berg

Trots laten ze enkele YouTubefilmpjes zien. Hossende toeschouwers gaan helemaal uit hun dak op de vrolijke klanken van Viva Tirol. In een strak geregisseerde Duitse televisieshow zingt Hansi Hinterseer het lied zelfs nog een keer als het uitzinnige publiek om een Zugabe blijft schreeuwen.En dan te bedenken dat het nummer vijftien jaar geleden in een studeerkamertje in Geulle werd geschreven door John Coenen en Guus Smeets. Het duo is niet onbekend in de Limburgse muziekscene. John Coenen (Geulle) – voormalig bandlid van The Walkers en Fietsefreem – was zelf als zanger van Taai Taai met Viva Tirol zeer succesvol. Guus Smeets (Valkenburg) maakte deel uit van Ezzebleef en is verantwoordelijk voor een hele reeks liedjes van Limburgse artiesten, onder wie Beppie Kraft, Big Bennie, Frans Theunisz en Thei en Marij.

John Coenen en Guus Smeets kunnen zich nog precies herinneringen hoe Viva Tirol het levenslicht zag. “We hebben bij mij thuis een demootje opgenomen”, vertelt Coenen. “Omdat het warm was die dag, hadden we een raam open staan. De hele middag zijn we beziggeweest. Opeens klonk er applaus van mensen op het terras van een café aan de overkant van de straat. ‘Volgens mij hebben we een hitje’, zei ik toen tegen Guus.”

Viva Tirol deed het inderdaad erg goed in Limburg en bereikte zelfs de nationale hitlijsten. En nu gaat Hansi Hinterseer met het succes van de Limburgers aan de haal. Viva Tirol staat op zijn laatste albumKomm mit mir en scoorde zelfs beter dan de titeltrack van de cd. Vooral zijn après-skiversie van het nummer is vaak te beluisteren. Uiteraard zijn Smeets en Coenen zeer verguld en trots, alleen staat niet hun naam als tekstschrijvers op de cd vermeld. Die eer gaat geheel onterecht naar het componistenechtpaar Marc Bell en Dagmar Obernoster. Plagiaat? Het ruikt er wel degelijk naar. “Op hun website stond dat zij het geschreven hadden. Uiteraard hebben we snel aan de bel getrokken”, zegt Guus Smeets. “Hoe dat kan? Viva Tirol is ook al eens opgenomen door het Duitse Alsdörp Trio. John wist daarvan. De schoonzoon van Hansi Hinterseer is die versie op het spoor gekomen. Marc Bell en Dagmar Obernosten zijn bekende muziekauteurs. Zij hebben de tekst enigszins aangepast en toen hun naam aan het liedje gekoppeld. We kregen meteen te horen dat het een vergissing was. Alles is inmiddels netjes geregeld.”

Voor Coenen en Smeets is dat inderdaad niet geheel onbelangrijk. Als tekstschrijvers en componisten van de muziek, levert de hit van Hansi Hinterseer vijftien jaar na dato alsnog een aantrekkelijk financieel cadeautje op. Hoeveel euro’s John Coenen en Guus Smeets tegemoet kunnen zien, is nog niet bekend, maar dat kan aardig oplopen. Ze krijgen betaald voor elke keer dat het lied op de radio te horen is en Hinterseer het tijdens concerten en televisie-optredens ten gehore brengt. “Voor ons gaat het toch vooral om de eer”, zeggen ze. “Toch prachtig dat ons nummer door zo’n populaire zanger wordt opgenomen. Hebben we toch nog internationale erkenning.”

En het geld? “Ach, ik word dit jaar 65”, lacht John Coenen. “Ik zie het toch vooral als een aardige aanvulling op mijn AOW.”

Sinds jaren is Smeets vaste tekstschrijver voor Frans Theunisz

Bekende titels welke hij voor de Nachraove (en naderhand Frans Theunisz solo) schreef zijn:

Ach wat is ‘t leve sjoen
Viva Cantina Mexico
Hei Hei Limburgia
Es de hemel ope geit
Roed geel en greun
Iech bin Mestreechteneer

Schintaler succesvol met teksten van Smeets

Producer Ron Lieberton en tekstdichter Smeets achter het grote succes van Schintaler Golvend Heuvelland cd
Bekende titels:

Limburgse meid
Door te lege
Blief neet zitte
Greumelevla
Veer höbbe zin drin

Een succesvol schrijversduo

Een succesvol schrijversduo

De samenwerking tussen John Coenen en Smeets resulteerde in
een landelijke hit: Viva Tirol

Guus & Andres

FRAGMENT UIT DE BIOGRAFIE VAN DRIES HOLTEN:

Vanaf dat moment legde hij zich toe op het produceren

en schrijven van vele hits voor diverse artiesten. Immer

wieder Sontags van Cindy und Bert was een wereldhit.

Net als “song for the children” van Oscar Harris.

De tekst werd mede door Leslie Laverman geschreven.

Everybody is telling me, van Oscar Benton en Monica

werd een wereldhit.

Voor vele artiesten schreef en produceerde Dries hits.

Zelf bracht hij nog enkele Indonesische platen uit.

Zijn hart ligt echter bij het componeren en produceren

En dat doet hij tot de dag van vandaag.

Samen met Edo Hartsteen is hij gespecialiseerd

In de originele Indonesische muziek.

Voor de Nederlandse teksten zorgt Guus Smeets.

Voor de Engelstalige teksten tekenen

Stan Verbraak en Dave Tetley.

Dries Holten (Andres van Sandra en Andres) schreef met Smeets
een aantal titels.
Ze namen het duet op: Met een vonk en ‘n vlam

Andres (1942 – heden)

Andres (echte naam: Dries Holten, Tjimahi, Indonesië, 30 januari 1942) is bekend als de mannelijke helft van het duo Sandra en Andres. Andres scoort daarna in de periode 1975-1977 onder de naam Rosy & Andres enkele hits met zangeres Rosy Pereira met wie hij ook deelneemt aan het Nationaal Songfestival met het liedje I Was Born To Love. Na 1980 gaat Andres enige tijd verder met zangeres Debbie. Hij brengt solo zowel platen uit onder zijn echte naam als onder de namen Andres en Andy Wood. Het repertoire bestaat onder meer uit carnavalsliedjes, MOR en verwesterde versies van Indische liedjes. Onder de naam Andres en Theresia brengt Andres onder meer de albums Heimwee Naar Indië (1998) en Klamboe Dromen (1999) uit. Vanaf eind jaren negentig werkt hij regelmatig samen met componist en tekstschrijver Guus Smeets (ook gespeld als Sjmeets) met wie hij enkele platen uitbrengt, waaronder de single Niet Te Geloven (1998) als ode aan schaatser Gianni Romme, winnaar van dubbel goud tijdens de Olympische Winterspelen in het Japanse Nagano. Met Smeets levert hij ook liedjes voor de dvd Heimwee van zanger Danny Everett. Het duo schrijft opdrachtcomposities voor o.a. hotels in Limburg.
Bezetting

Dries Holten zang
Genoemd in de biografie van

1968 Sandra Reemer
1969 Sandra & Andres
1971 Sandra & Andres
Meer resultaten…

Ga ook eens naar: www.driesholten.nl-

hans-en-guus
Met zangpartner Hans Kengen beleefde Smeets een mooie periode
als duo Ezzebleef (voorheen als trio )
Relaese van diverse Ezzebleef-cd’s waar Smeets het repertoire voor schreef.

Hans Kengen kwam te overlijden in de week voor de LVK finale 2003
die het duo met de titel “Veer laote oes neet Kölle ” bereikt had

Heiligers & Smeets: lustige jungs

Peer Heiligers (Palemiger/Flegel) en Smeets nemen samen een
aantal leuke volkstümliche nummers op.Zoan Limburg maedsje

Guus voelt zich vereert

De nestor van de Limburgse muziek (Sjef Diederen) neemt een aantal
titels op van de hand van Smeets.
Guus voelt zich erg vereert omdat Sjef Diederen normaliter
uitsluitend en alleen eigen geschreven repertoire gebruikt/opneemt.

Oh bella luna (ga naar youtube om de clip te bekijken)
Leef en leid
Miee Limburg
De hond van mich
Och doe sjoane veurjaorstied

cd presentatie Tour de France

In 2006 schrijft Smeets in opdracht van de gemeente Valkenburg a/d Geul
het -Tour de France- lied. Tijdens de fanclubdag van Michael Boogard werd een cd exemplaar aangeboden en werd het lied live gezongen.

KRANTENARTIKEL:

Het Grendelplein blijft na de finish van de Tour afgesloten voor het verkeer. Het publiek kan er de laatste kilometers naar de meet volgen op een groot beeldscherm. ’s Avonds presenteert NOS-coryfee Mart Smeets op het dak van de fotostudio aan de voet van de Cauberg een live-tv-programma.

In afwachting van de komst van de Tour is er maandagavond een muziekfeest in het Kuurpark op de Cauberg. Het programma wordt om acht uur geopend door Guus Sjmeets met zijn Tourhymne. Aansluitend zijn er optredens van Benny Shallow, Kellie de Moor en René Shumann & Angel Eye. Tussen de optredens in speelt de bigband Time Out.

Bron: Dagblad de Limburger

grossier in cd’s

Wiel Beijer (Limburgs bekendste muziekjournalist) schreef een paginagroot artikel over Smeets:
Smeets neemt in 2004 de videoclip op van het nummer: Tendum.
Een foto-impressie:

tendum

v.l.n.r.: René Caffee/ Guus/ zoon en schoondochter tendum6Aanwijzingen aan de cameraman.

tendum4De crew in beeld.v.l.n.r:

In opdracht van Gino Fey schreef Smeets: Elk liedje van André.
Een ode aan André Hazes.

Guus & Gino (Hazes) Fey

Guus & Gino (Hazes) Fey

Gino Fey kreeg veel aandacht door het opnemen van het door Smeets geschreven nummer Elk liedje van André
(opname en arrangement: Lei de Bruyn)
Panorama plaatste een artikel en interviewde de populaire zanger. Het interview door Mylene de Lahaye kunt op Gino’s site bekijken. Ga naar: www.ginofey.nl

Vilt KVL winnaar 2006

Vilt KVL winnaar 2008 Lia-Guus en Ruud

Smeets werd door het team van de basisschool Vilt benaderd om een lied te schrijven voor het 9e Kinger Vastelaoves Leedjesfestival.
Smeets stelde één voorwaarde:…. dat hij het lied onder pseudoniem zou schrijven.
Het resultaat was de eindoverwinning.
img_5326

Receptie in centrum Cascade.

Valkenburger Smeets (maar woonachtig in Vilt) blikt terug naar een geslaagde ondernemning. (schrijven onder pseudoniem)

Jurgen Simon maakte een mooie fotoreportage.
Heidihee Heidihoo alles okido.
Enthousiaste zangers en zangeressen van de bassisschool Vilt
ga eens naar: www.kvl-limburg.nl

Onderscheidingen behoren bij overwinningen.
Het winnende KVL liedje ( 2008 ) Heidihee heidihoo
guusenroy

In de zomer van 2008 stond Roy Raymonds een aantal weken genoteerd in de nationale top 100 met het nummer -Zomer op het plein- (Smeets/de Bruyn) Raymonds over de samenwerking: Guus blijft voor mij een vaste leverancier van mooie liedjes.

Het bestuur van het Maastrichtse Jeugdkoor -De Kinderköpkes- riep Guus Smeets in 2006 uit als …”beschermheer”… vanwege zijn inzet voor dit koor.
Inmiddels realiseerde Smeets zo’n twee full-cd’s en een aantal single cd’s voor dit koor (o.l.v. Monique Maes.)

In het eerste weekend van Juli 2009 presenteerde Smeets samen met harmonie Walram en het koor One 2 sing een eenmalige en unieke live uitvoering in het Valkenburgse Halderpark ten gunste van de parochiekerk.

Ook in 2010 lukte het om het KVL te winnen
11e Kinger Vastelaoves leedjesfestival

Smeets scoorde met het door hem geschreven nummer:

-VEER VIERE VASTELAOVEND TROPICAL-
UITVOERENDE WAREN DE JONGENS EN MEISJES VAN HET KINDERKOOR VAN DE BASISSCHOOL DE PLENKERT UIT VALKENBURG A/D GEUL