Referenties

Vijfhonderd teksten, met of zonder muziek,waarbij een flink aantal toppers van formaat die iedere Limburger kent en zingt. Bijna iedere zichzelf respecterende artiest van het populaire genre in Limburg heeft zijn telefoonnummer bij de hand. Over wie praten we dan? Over Guus Smeets uit Vilt bij Valkenburg…

(Bron: Heuvelland actueel Martin Hupperts 2001)

Waarschijnlijk heeft tekstschrijver Guus Smeets het nog niet zo gek bekeken in het liedje waarmee zangeres Edith voor de Munstergeleense inbreng zorgt. Het lalala-leedsje is een gesproken meezinger,want het geeft precies wat de titel belooft. Een refrein met alleeen maar lalalala lalalala lalalala. Wordt het toch nog gezellig. En is dat uiteindelijk niet het belangrijkste, met carnaval?

(Bron: dagblad De Limburger Guus Urlings 2002)

Limburgse liedjesschrijvers, Wie zijn de mensen achter de bekendste Limburgse liedjes? Guus Smeets misschien wel de meest productieve liedjesschrijver van Limburg.

(Bron: Dagblad de Limburger Ingrid Beckers 2002)

Valkenburg-Leedsjes-sjriever oftewel liedjesschrijver noemt hij zichzelf het liefst maar kenners van de muziekwereld en velen daarbuiten weten wel beter: Guus Smeets is veel meer. Hij is vooral ook componist en artiest. Muziek maken in de breedste zin van het woord heeft er bij de in Vilt woonachtigeValkenburger van jongs af aan ingezeten. Deze hobby heeft hem nooit meer losgelaten.

(Bron: Heuvelland actueel Harrie America 2003)

Precies…Sjmeets met een J. Dat is de artiestennaam waarmee Guus voortaan door het leven gaat. We kennen hem allemaal. Guus de zanger,de inspirator,de coach,de liedjesschrijver, de sympathieke man in dat sjieke pak, de man van Truus natuurlijk,die mogen we ook niet vergeten. Ik bezocht Guus en Truus in hun woonplaats Vilt,voor een interview dat niet alleen over muziek gaat, maar ook over het leven zelf.

(Bron: Ruuds Music Magazine Ruud van Didden 2003)

Hij zit weer vrijwel dagelijks in zijn studiootje en schrijft liedjes. En niet alleen feestnummers, ook gevoelige ballades. Honderden schreef hij er in meer dan dertig jaar. In de meeste gevallen in het dialect. Het heeft hem de titel: Beschermer van het dialect opgeleverd. Twee jaar geleden werd hij als enige Limburger uitgenodigd voor het Poli Poetry Festival in Maastricht. Kunstenaars uit alle delen van de wereld waren op dat festival aanwezig. Er is een boek van samengesteld dat morgen wordt gepresenteerd in Maastricht.

(Bron:De Limburger Ger Gerritsen januari 2004)

Let er eens op hoe vaak de naam Guus Smeets voorkomt op cd’s met Limburgse liedjes. De Valkenburger is de schrijver van heel wat repertoire dat wij dagelijks meezingen. Twintig Limburgse artiesten hebben nu samen een cd gemaakt met evenveel mooie pennenvruchten van Guus .

(Bron: Zondagsnieuws Bert Salden 2004)

Wie Limburg zegt, heeft het daarbij vaak heel bewust over Guus Sjmeets uit Vilt. Wie “Limburgse muziek zegt” heeft het daarbij echter veel malen méér over Guus Sjmeets zonder dat hij dat weet. De lange oet Vilt is een muzikaal dier. Hij kan niet zonder.

( Bron: De Trompetter Ruud Verhoeven 2004 )

Een tijd geleden kwam de burgermeester met het idee een lied te maken, sprak Smeets tot de aanwezigen. De enige eis die ik stelde was dat die plaat in het Limburgs gezongen zou worden . Het is fantastisch dat het hele idee werkelijkheid is geworden en we het nummer aan de mensen kunnen laten horen.

(Bron: De Trompetter Tom Janssen 2006)

Veel Limburgse artiesten zingen liedjes van Guus Smeets uit Valkenburg en nog veel meer Limburgers zingen die liedjes vrolijk mee. Hits als Hie bin iech dan, Ach wat is ‘t leve sjoen, Limburgse meid of Viva Tirol. Meestal schrijft hij voor anderen,soms voor Guus Sjmeets, de zanger achter de componist.

(Bron:dagblad De Limburger Wiel Beijer 2006)

Liedjesfabriek Guus Smeets – STREEKTAALMUZIEK in LIMBURG
Valkenburg bereidt zich langzaam maar zeker voor op de komst van de tour. Zanger Guus Sjmeets heeft inmiddels een tour-hymne ingezongen. Sjmeets beschrijft in Tour de France de aankomst van het peleton op de Cauberg, quasi-live becommentarieerd door John Wauben van de Gemeente Valkenburg, die voor één keer in de huid van radio-reporter is gekropen.

(Bron: Limburgs Dagblad René Willems 2006)

Zanger Frans Theunisz die nog steeds scoort met de hit: Sjeng aon de geng: Niet omdat ik het zelf zing, maar Roed geel en greun van Guus Smeets vind ik absoluut een van de allerbeste carnavalsliedjes.Net zoals Van Eijsden tot de Mokerhei kennen mensen dit liedje overal in Limburg. Het bezingt de kleuren van carnaval. Roed geel en greun is de kleur van carnaval. Lol en plezeer vaan de mörge tot d’n aovend. Roed geel en greun zuuste noe weer euveral.

(Frans Theunisz naar aanleiding van een vraag van journalist Wiel Beijer 2007)

Roy Raymonds heeft een landelijke zomerhit in handen.
4 jaar geleden stapte de symphatieke zanger Roy Raymonds woonachtig in Hoogcruts in de wereld van het entertainment en met heel veel succes. Hij kwam direct in het zeer populaire Tros programma: een ster in 40 dagen. Daaruit volgden weer TV optredens bij SBS6, RTL-boulevard, Man bijt hond en zelfs op de rode bank bij Jenssen. Met zijn nieuwe single: -Zomer op het plein – laat Roy de zaal bruisen. Het nummer werd geschreven door Guus Smeets en Lei de Bruyn.

(door Frans Hendriks TV Valkenburg 2008)

Overigens: Guus Smeets mag dan het Grendelplein dan nog niet hebben bezongen,oude ansichten van dit plein zijn ware hebbedingen voor verzamelaars, getuige Marktplaats en andere biedingsplekken op het internet.

(Bert Salden 2007)

Klein Vilt grootse winnaar Vastelaoves Leedsjesconcour.
Met grote overtuiging heeft de bassischool Vilt afgelopen zondag het Kinder Vastelaovesleedsjeconcour gewonnen, te vergelijken met het LVK voor de jeugd. De Viltse scholieren waren voor de eerste keer van de partij en gingen meteen met de hoofdprijs aan de haal.
Guus Smeets schreef met zijn product -Heidihee heidihoo- voor het eerst een provinciale carnavalsliedjeswedstrijd op zijn naam.

(Bron: Heuvelland actueel Harrie America 2008)